Soft Blanket
Bicara Musibah
0 Candy
23 January 2011 | 12:34

Hidup kita dimuka bumi ini sering dilanda ujian, dugaan dan musibah. Selalu kita dengar nasihat dari teman-teman dan sesiapa jue yang menggalakkan kita bersabar, seperti ungkapan ini:

"Bersabarlah, ini ujian dari Allah, ada hikmah disebaliknya....."Adakah kite masih boleh terime nye? ataupun, kite masih lagi tenggelam dalam dunie yang nyate?


Maksud Musibah


Ape tu musibah sebenarnya?kita mulakan dengan penjelasan dulu. Musibah kalau ikut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, bermaksud bencana, celaka, malapetaka. yakni, kalau dibawa ke kehidupan seharian kita, its point to masalah-masalah dan kesusahan yang kita hadapi dlm sesuatu benda kita buat.contoh; susah nak faham ketike belajar, dimarahi lecturer dalam kuliah depan student-student yg lain dan kaki terpijak batu keras..

Bila berbicara tentang musibah, dalam khazanah kefahaman tentang keilmuan Islam disebutkan bahawa terdapat dua macam musibah dan terdapat kaedah yang terbaik untuk kita menghadapi musibah tersebut.

Pertama, musibah yang di luar pilihan kita sebagai manusia.

Contohnya, adanya penyakit yang menimpa seseorang atau terjadinya kematian.

Terdapat beberapa ragam/reaksi keadaan manusia dalam menghadapi musibah.

(1) Ada manusia yang lemah sehingga ia nampak gundah dan sedih, serta ia suka mengaduh dan mengeluh, bahkan merasa tidak suka atau benci akan musibah yang dihadapinya;

(2) ada yg sabar;

(3) yg lebih tinggi dari bersabar adalah redha atau menerima dengan rela hati akan musibah;

(4) ada juga yang syukur, dan ini merupakan makam(kedudukan) yang paling tinggi.

Kategori musibah kedua, adalah musibah yang mengenai seseorang karena perlakuan orang lain.

Contohnya perbuatan zalim dan merampas harta.

Sementara itu, ragam/reaksi tindakan manusia ketika menghadapi musibah kategori seperti ini, selain ragam/reaksi seperti yang dinyatakan di atas, ditambah dengan berikut:

(1) memaafkan;

(2) hati bersih dari ingin membalas dendam;

(3) berbuat baik kepada orang yang berbuat jahat kepadanya;

(4) berusaha untuk menghadapi(memperbaiki) pelbagai aspek yang menjadi sebab timbulnya musibah dan mengatasinya,

"KELUH RESAH dan GUNDAH itu sahabat karib dan saudara kepada SIKAP LEMAH, sedangkan SABAR itu saudara kandung dan sahabat kepada KECERGASAN AKAL."

kalau nak lebih detail, sila lah ke link ini dan ini juga ini.

susah jugak kalau bace, amal sekejap, then lupa kan blk selamenye.

so..kene istiqamah jugak la kn..


wallahu'alam


source Remaja Masjid


p/s; entry skema kali ni. nak ayat paling skema pun xpandai.nak tak skema un tunggang langgang jugak. So, hopefully korang dpt fhm pe msg nk disampaikn. just entry nak mengingatkan hamba Allah yang lain especially diri yang hina ni. haha. :D

Labels:


PAST | PRESENT

Instagram